Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2018 16:31 - Ръка за ръка - журналистика и PR ... Патриция Кирилова
Автор: mybench Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1370 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 07.04.2018 16:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
       
        Патриция Кирилова е красива дама с дългогодишен стаж в журналистиката. Занимава се също и с връзки с обществеността.  Има късмета да е интервюирала световни звезди като  Жан Клод ван Дам, Уесли Снайпс, Лоренцо Ламас и още много други.
  
                       image

   Патриция Кирилова                                                                снимка: личен архив







      - Вие сте PR и журналист. Казват, че двете професии си вредят една на друга. Съгласна ли сте с това? 


     - Нямам представа кой го наложи това и то точно в България, където PR -дейностите все още са  мълна мистерия за мнозинството от хората. Ежедневието и на двете професии е свързано с много писане - при това задължително грамотно и интересно написано. Подходът е различен, но това не пречи на нито един пишещ човек - както показва и моята практика.  Вижте и  PR-ите в министерствата ни и в държавните институции - мнозинството са журналисти. Това не е случайно. Точно те са и най-добре работещите в  PR-сектора.  В ежедневието ми често работя с  PR-и на участници в нашите събития и си личи, кой не е минал през журналистиката. Дори писането на текст им представлява трудност. Което е абсурд. Често ми се случва като разговарям с хора от различни сфери на икономиката, които са имали досег с неграмотни  PR, дори с измамници в нашия сектор, да се срамувам от тази професия. Но явно още много време трябва да мине, за да достигнем до нивата, които имат държави с повече от 100 години развитие на  PR-индустрията. Извън страната ни това е една от най-престижните професии. Тук дори преподавателите по  PR не могат да дадат точна характеристика на нашата дейност - влизат в едни сложни тематики, които и те не разбират. А бащите на  PR-а кратко и ясно са формулирали нашата дейност преди повече от век.         

       - Какво е чувството да се докоснеш до холивудски звезди като Лоренцо Ламас, Морган Фрийман и още други знаменитости? 

          - Като журнал години преди идването на холивудските звезди у нас имах редица интервюта с български звезди. Част от тях със самочувствие без покритие. Днес дори никой не си спомня за тях. Докато холивудските знаменитости, които са познати на милиардна публика по света, не като нашите на един град хора, са много по-естествени, лишени от претенции, пример за всички наши звезди. Уесли Снайпс дори ми подари букета, който беше взел на жена си на тръгване от България. Те не се изживяват като извънземни създания, а създават усещането са близост още от първата дума. Това всъщност е нормалното поведение на всяка една знаменитост. Всичко друго издава комплекси и дори личностна незрялост.        

       - Какви съвети бихте дали на тези, които прохождат в медийната сфера? 


       - Вече повече от 22 години съм свързана с медиите и за мен това е удоволствие, не просто работа. Като  PR имам повече възможност да пиша за хората, които градят днешна България - свързани с икономиката ни, медицината, туризма, родолюбието  и други обществени сфери. Сега реално пиша за огромен брой медии, защото информациите, които пиша за събитията и инициативите на нашата PR -агенция, са публикувани в десетки печатни и електронни медии. Всеки, който се занимава с медии, трябва на първо място да обича професията си. Иначе е обречен на провал. Също така да бяга от наложената медийна практика копи-пейст, защото това ще го убие като професионалист. Всеки един текст, получен на мейл, трябва да се преоформя в стила на автора, който публикува този текст. И най-важното - да се търсят героите на днешна България - има ги около нас, но често не ги забелязваме. На 15 май предстоят Медицинските награди - отново представяме лекари, които са изкачили върховете в световната медицина, а днес са отново в България и обучават младите кадри. На фона на ежедневните медийни сензации, свързани с проблеми в болниците и с битите лекари.        

       
          -  Разкажете за кампанията, която започнахте. Ще върнем ли "на мода" кирилицата?


          -  Българите все още не оценяваме духовната цивилизация, създадена от предците ни. Няма друг народ, който да е дал Словото на повече от 300 милиона човеци по света. Ние трябва да се гордеем с нашите букви. А не да пишем на маймуница - практика, която не допускам поне в моите три профила с ежедневните ми контакти с българи от цял свят. Предстои дебютната изложба на Екип 2 - Руните говорят, в чийто екип съм и аз. Тя ще бъде официално открита на 18 април в Националния музей на образованието. За първи път ще видим как предците ни използват формата на съзвездията, за да структурират руните и след това днешните ни букви. Очакваме всички, които могат да посетят изложбата и да се потопят в Неразказаната приказка на Българската история.  Друга кампания, която вече втора година реализираме с   PR-агенция ВИП Комюникейшън и с подкрепата на Ротари Клуб - за социално слаби отличници, които искат да останат да учат и да работят в България. Със събраните средства ще платим обучението им в България. Всеки, който иска, може да подкрепи кампанията - обявена е сметката на Ротари Клуб Самоков, където постъпват даренията.


    Добрият журналист трябва да е добър PR и добрият PR трябва да е добър журналист! Желая много успехи на невероятната Патриция Кирилова! 


 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mybench
Категория: Други
Прочетен: 45422
Постинги: 15
Коментари: 19
Гласове: 33
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930